Item Р 1292 - Рукописи Александра Секулића

Identity area

Reference code

Р 1292

Title

Рукописи Александра Секулића

Date(s)

  • 1998-02-07 (Creation)

Level of description

Item

Extent and medium

15 стр; различите димензије

Context area

Name of creator

(1937-2009)

Biographical history

Рођен у селу Секулићи код Даниловграда, од оца Блажа, правника и мајке Плане, рођене Павличић, домаћице. Александар је био најстарији од четворо деце, Слободанке (Цане, удате Станковић), Зорана и Радојке (Бебе, удате Ражнатовић). У Београд се породица сели непосредно после Другог светског рата, где Александар завршава основну школу и Другу београдску (мушку) гимназију. 1958. године уписује Правни факултет и после две године, са положеним испитима, напушта студије. Покушава да ради као приправник, комерцијалиста али се се то мери месецима. Остало је признати радни стаж слободног уметника од 1959. године. По позиву, путује са делегацијом књижевника са простора тадашње Југославије, у Румунију, Мађарску, Швајцарску, Француску (1979. године са клокотристима), Грчку. Од 1981. године до 1986. године живи и ствара у Паризу. Прве песме објављује 1959.године у модернистичком часопису "Дело" (Неутешне песме). Сарађује у "Студенту", "Младости", "Видицима", "НИН"-у, "Београдској недељи", "Стварању", "Политици". Између 70-тих и 80-тих година објављује у свим важнијим листовима и часописима ("Књижевне новине", "Дело", "Песничке новине", "Књижевна реч", "Стварање", "Овдје", "Око"). 80-тих и 90-тих, наставља сарадњу са овим и другим гласилима ("Савременик", "Српски књижевни гласник", "Летопис матице српске", "Свеске"). Секулић је био члан Уредништва Српског књижевног гласника. Деведесетих година, у највећем дневном листу на Балкану, "Политици", Секулић је редовно објављивао своје текстове. Александар Секулић је члан Удружења књижевника Србије од 1969. године. О његовом раду писали су Срба Игњатовић, Чедомир Мирковић, Адам Пуслојић, Милорад Блећић, Ранко Јововић и Милан Ненадић. Александар ће остати запамћен као изузетни говорник, који је успевао да својим ораторским квалитетима и изражајношћу освоји публику на многобројним књижевним сусретима. А. Јерков за њега каже да "његове стихове не треба штампати него издавати снимљене на касети". То доказује и сценски приказ песме "Мајстори, мајстори" у обради И. Растегорца (видео снимак), као и ТВ емисија у циклусу "Песничке ведрине". Александар Секулић је један од оснивача клокотризма - књижевног прваца насталог току седамдесетих година XX века. Писао је о клокотристичкој уметности трактате, чланке, пројекте за клокотристичка дешавања у "Делу", "Синтезама", "Оку", "Књижевној речи" - "Многоугло јаје", 1979. "Први знак лудила" - Клокотризам, Крушевац, 1983. године. Клокотристи су експериментисали са књижевном формом у циљу надилажења правила и естетских норми уметности. Један од припадника овог правца је и књижевник Никола Шиндик. Награде: 1998. године - награда "Милан Ракић"; 1992. године - књижевно и друштвено признање "ЗЛАТНИ БЕОЧУГ БЕОГРАДА"; 1992. године - књижевна награда "Ристо Ратковић"; 1987. године - награда "Борски грумен".
Библиографија: Једно зрно части, 1971; Венецијанска кугла, 1973; Госпођа Халуцинација, 1978; Формула један, 1980; Ко некад, ко некад, 1981; То мајка више не рађа, 1981; Станари кукавичјег блока, 1985; Ово вам је за оно, 1985; Чекајући Гогоља, 1987; Лицем према Истоку, 1987; Славно страшило, 1988; Чежња за својим оригиналом, 1992; Сабране песме I-IV, 1992; Огледало према огледалу, 1993; Инцидент на паради, 2001.
Објавио је сабрана дела у четири тома. Поезија му је превођена на пенџаби, руски, италијански, румунски, македонски и словеначки језик.

Archival history

Content and structure area

Scope and content

Поезија и проза Александра Секулића: Дозивање клокотризма (4 стр.), Без наслова (3 стр.), Без наслова (5 стр.), Будилник (1 стр).

Appraisal, destruction and scheduling

Чување је неограничено и не планира се излучивање.

Accruals

Не очекују се допуне.

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Грађа је доступна искључиво у читаоници Посебних фондова Народне библиотеке Србије.

Conditions governing reproduction

У складу са Правилником о коришћењу библиотечке грађе Народне библиотеке Србије.

Language of material

  • Serbian

Script of material

  • Cyrillic

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places