Карађорђевић, Арсен

Identity area

Type of entity

Person

Authorized form of name

Карађорђевић, Арсен

Parallel form(s) of name

  • Karađorđević, Arsen

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1859-1938

History

Син кнеза Александра Карађорђевића и кнегиње Персиде (рођене Ненадовић), рођени брат краља Петра I. Школовао се у Паризу и Петрограду где је и добио високо војничко образовање, на Константинској официрској академији. Академију је завршио са чином коњичког потпоручника 1877. године после чега је служио у руској војсци. Од 1883. до 1885. године служио је као официр француске војне експедиције у Тонкину. Током борби био је рањаван али је показао изванредну храброст о којој је писала тадашња француска штампа. Четири наредне године проводи у Петровграду а онда ступа у Легију странаца. Поред храбрости показао је и изванредно командовање. Оженио се кнегињом Аурором Павловом Демидов ди Сан Донато 1. маја 1892. године у Кијеву и са њом имао сина Павла. Већ 1895. се развео од кнегиње Ауроре, која је 1905. преминула. Сина Павла поверавају кнезу Петру који је живео у Женеви. Оженио се по други пут Гитом Генчић која се након пада Обреновића развела од Ђорђа Генчића и по трећи пут удала за брата краља Петра Првог. У руско-јапанском рату 1905. године командује коњичким пуком. У боју код Мукдена исказује велику храброст и била одликован највишим руским одликовањем - златном сабљом и бива унапређен у чин генерала, начелника кавалериске дивизије. У мају 1911. приступа организацији "Уједињење или смрт".
У Првом и Другом балканском рату учествовао је као командант Коњичке дивизије и борио се у биткама код Куманова, Битоља и Брегалнице. Због исказане храбрости био је веома популаран у народу да је чак постао проблем за краља и регента који су затражили да оде из Србије. Разочаран одлази у Русију где поново учествује у борбама и то као генерал Царске гарде. Након октобарске револуције бива ухапшен и суди му се пред совјетским суд грађана и војника. Након ослобађајуће пресуде напушта Русију и остатак живота проводи у Француској. Последњи пут борави у Београду након атентата на краља Александра. Био је учесник девет ратова и имао је четрнаест двобоја. Од свих официра у српској историји имао је највећи број одликовања.
Након смрти у Паризу, његов син, тада први намесник, уз највише државне почасти сахранио га је у крипти цркве Св. Ђорђа на Опленцу.

Places

Темишвар, рођен 4/16. 04. 1859.
Париз, умро 19. 10. 1938.

Legal status

Functions, occupations and activities

У Балканским ратовима командује Коњичком дивизијом у чину генерала.

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Related entity

Карађорђевић, Петар I, српски краљ (1844-1921)

Identifier of the related entity

Category of the relationship

family

Type of relationship

Карађорђевић, Петар I, српски краљ is the sibling of Карађорђевић, Арсен

Dates of the relationship

Description of relationship

Access points area

Occupations

Control area

Authority record identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Draft

Level of detail

Minimal

Dates of creation, revision and deletion

1. 10. 2015.
25.12.2020

Language(s)

  • Serbian

Script(s)

  • Cyrillic

Sources

Српски биографски речник 4 (И-Ка), Нови Сад, 2009, стр. 831.

Maintenance notes

Опис урадио Душан Никодијевић.
2012р030
  • Clipboard

  • Export

  • EAC